Αν αναφέρω ότι οι επιχειρήσεις -ιδίως σε αυτή την ψηφιακή εποχή που διανύουμε- κινούνται σε ένα άκρως ανταγωνιστικό περιβάλλον, μάλλον θα είναι μία αρκετά κλισέ διαπίστωση. Και έχω την αίσθηση ότι πλέον για τους καταναλωτές οι μικρές λεπτομέρειες είναι αυτές που κάνουν τη διαφορά.
Μία επιχείρηση μπορεί να χρησιμοποιήσει το «όπλο» των προσφορών για να δελεάσει έναν καταναλωτή να τη δοκιμάσει, αλλά αν δεν καταφέρει να τον πείσει και σε επίπεδο εμπειρίας, τότε δεν πρόκειται να τον κερδίσει.
Περισσότερα: Οι μικρές λεπτομέρειες κάνουν (πάντα) τη διαφορά
Οι ειδήμονες περί τα στρατιωτικά, έχουν να το λένε: στην ψηφιακή εποχή που σήμερα βιώνουμε (και σίγουρα στην εποχή της Τεχνητής Νοημοσύνης, που πλέον την ακολουθεί καταπόδας) γίνεται ολοένα και πιο εύκολο να ‘μυριστείς’ τις επικείμενες πολεμικές συρράξεις (σκεφτείτε κάτι ανάλογο με τη δυνατότητα πρόβλεψης των σεισμών, με ‘ειδοποιητήριο’ την προσεισμική δραστηριότητα σε μια περιοχή), απλώς παρακολουθώντας, όσο αυτό είναι δυνατό, την κακόβουλη δραστηριότητα των δυο αντιπάλων στον κυβερνοχώρο.
Μ’ άλλα λόγια, οι δυο πλευρές εξαπολύουν συχνότατα μικρές ή μεγαλύτερες κυβερνοεπιθέσεις η μια εναντίον της άλλης, δοκιμάζοντας την αντοχή τους και ψάχνοντας για κενά ή ‘κερκόπορτες’ στην κυβερνοάμυνά τους. ως προοίμιο μιας τοπικής ή γενικευμένης στρατιωτικής επίθεσης.
Το θέμα των τελευταίων ημερών δεν είναι άλλο από τα «παράπονα» των Ελλήνων λιανεμπόρων για τις κινεζικές πλατφόρμες ηλεκτρονικού εμπορίου, ήτοι το Temu και το Shein. Πλατφόρμες, οι οποίες εκτιμάται ότι αντιπροσωπεύουν περίπου το 15%-17% των πωλήσεων σε είδη λιανικής, όσον αφορά στα online κανάλια.
Το παράπονο είναι ότι οι κινεζικές πλατφόρμες δεν παίζουν επί ίσοις όροις όσον αφορά θέματα προστασίας του καταναλωτή. Και γι’ αυτό ζητείται η επιβολή ενός τέλους 2 ευρώ ανά παραγγελία. Τέλος που πέφτει στα 0,5 ευρώ αν η αποθήκη που χρησιμοποιεί η πλατφόρμα είναι εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Λέμε συχνά όταν κάτι δεν μας έχει συμβεί ξανά, αλλά πρέπει να το αντιμετωπίσουμε, πως ‘πλέουμε σε αχαρτογράφητα νερά’ – κάτι που σημαίνει ότι δεν μπορούμε να είμαστε βέβαιοι για το τι θα προκύψει στο τέλος. Ε, λοιπόν, τον τελευταίο καιρό αυτό συμβαίνει όλο και συχνότερα, ειδικά μετά την επιστροφή του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο, στις αρχές του χρόνου.
Ο άνθρωπος είναι παντελώς απρόβλεπτος και το αποδεικνύει καθημερινά, με τα λόγια και τις πράξεις του σε όλα τα επίπεδα, άρα η όποια ‘πλεύση’ (βλέπε, οι δικές μας αποφάσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο, για να το γενικεύσουμε) εκ μέρους μας και ειδικά στα της τεχνολογίας, δεν μπορεί να βασιστεί σε κάποιο προηγούμενο, γιατί τέτοιο δεν υπάρχει – ‘δεν έχει ματαγίνει’, που λένε…
Στην Ελλάδα το βλέπουμε κατά κύριο λόγο σε μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ και σταδιακά και καταστήματα ένδυσης, αλλά και οικιακών ειδών. Στο εξωτερικό είναι σαφώς πιο συνηθισμένο φαινόμενο, αλλά απ’ ό,τι φαίνεται θα το δούμε να γίνεται όλο και πιο συχνό και στην Ελλάδα.
Ο λόγος για το self checkout, ήτοι την επιλογή (;) του καταναλωτή να πληρώσει μόνος του για ό,τι αγόρασε και να φύγει χωρίς να έχει κάποια αλληλεπίδραση με τους εργαζόμενους στο ταμείο, ή ακόμη και οποιονδήποτε άλλο/η που εργάζεται σε ένα κατάστημα.
Ένας από τους τομείς που είχε μείνει, ως σήμερα, σχετικά ανεπηρέαστος από την ‘καταιγίδα’ της Τεχνητής Νοημοσύνης, ήταν αυτός των παιδικών παιχνιδιών. Όχι πως η τεχνολογία δεν είχε επηρεάσει αυτή την τεράστια βιομηχανία, που πάντα ψάχνει να βρει τρόπους για να ικανοποιήσει τις ανάγκες του (σύγχρονου, πλέον, και απόλυτα μέσα στην εποχή μας, καθότι tech natives) παιδόκοσμου.
Και πανέξυπνα προγραμματιζόμενα ανθρωποειδή ρομποτάκια έχουμε και ψηφιακά σκυλιά-γατιά έχουμε και πάμπολλα ηλεκτρονικά παιχνίδια, επίσης, έχουμε κι ό,τι πιο απίθανο μπορεί να φανταστεί ο καθείς, υπάρχει… Από τα παραδοσιακά ξύλινα παιχνίδια, τα κάθε λογής ηλεκτρικά τραινάκια (που, βεβαίως, συνεχίζουν να αποτελούν, στην ‘πλούσια‘ εκδοχή τους, ακριβό σπορ για λίγα ‘μεγάλα παιδιά’) και τις κούκλες που λένε ‘μαμά’, ως τις μέρες μας, πολύ νερό έχει κυλήσει στο αυλάκι… Όμως, ‘καθαρόαιμο’ ΑΙ στα παιδικά παιχνίδια δεν είχαμε.
Το smartphone γίνεται POS, αλλά το POS θα μπορούσαμε να πούμε ότι γίνεται smartphone. Ακούγεται περίεργο, αλλά αυτό μάλλον ισχύει!
Από τη μία πλευρά, υπάρχει η τάση χρήσης του smartphone ως μίας τερματικής συσκευής αποδοχής ανέπαφων ψηφιακών πληρωμών, η οποία αναμένεται να ενισχυθεί με το «άνοιγμα» και στην Ελλάδα από την Apple της δυνατότητας χρήσης του iPhone για αποδοχή συναλλαγών. Η κίνηση αυτή αναμένεται να αυξήσει το ενδιαφέρον των επιχειρήσεων αλλά και των ελεύθερων επαγγελματιών, να χρησιμοποιούν το smartphone τους (Android ή iPhone) αντί για ένα «κλασικό» POS τερματικό.
Εσείς γνωρίζετε τι σημαίνει vivere pericolosamente; Πρόκειται για μια ιταλική έκφραση που σημαίνει ‘ζω επικίνδυνα’ και χρησιμοποιείται συχνά για να περιγράψει έναν τρόπο ή μια στάση ζωής η οποία αγκαλιάζει την ανάληψη ρίσκου και μάλιστα ενθουσιωδώς.
Ο οικοδεσπότης σας κάπου την ξαναδιάβασε πρόσφατα κι αμέσως (άγνωσται αι βουλαί του μυαλού…) τη συνδύασε, χωρίς να υπάρχει ουσιαστικός λόγος και αφορμή, με αυτό που βιώνουμε σήμερα όσοι ξεκινάμε (ακροθιγώς, ο γράφων – το ομολογεί!) να αξιοποιούμε εφαρμογές Τεχνητής Νοημοσύνης, άλλοι από περιέργεια και άλλοι ως μέρος της καθημερινότητάς τους, πλέον, στη δουλειά και στο σπίτι.
H ECDM Expo 2025 αποτελεί παρελθόν αλλά, όπως κάθε χρόνο συμβαίνει, υπάρχουν διάφορα θέματα που συζητήθηκαν και είναι άξια προσοχής! Έχοντας φέτος και την προσθήκη της RetailTech Expo, είναι μάλλον προφανές ότι συζητήθηκε εκτενώς το πόσο το ΑΙ επηρεάζει τον τρόπο λειτουργίας των φυσικών καταστημάτων αλλά και το χώρο του digital marketing - μεταξύ άλλων.
Κανείς ομιλητής στα συνέδρια της διοργάνωσης δεν αμφισβήτησε ότι η τεχνητή νοημοσύνη και δη το GenAI δεν θα αλλάξει άρδην τον τρόπο λειτουργίας των επιχειρήσεων στο λιανεμπόριο. Εκεί που υπήρξε μία διαφωνία, ήταν στο κατά πόσον το ΑΙ θα αλλάξει άρδην το εργασιακό περιβάλλον. Για την ακρίβεια, υπήρξε άποψη ότι το ΑΙ θα καταργήσει θέσεις εργασίας όταν κάποιοι άλλοι ομιλητές επεσήμαναν ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα οδηγήσει σε αναπροσδιορισμό του τρόπου εργασίας των ανθρώπων.
Την περασμένη εβδομάδα, ο οικοδεσπότης σας πέρασε τρεις ‘γεμάτες’ ημέρες στο Ζάππειο (πού αλλού; για δείτε τις ημερομηνίες) άλλοτε παρακολουθώντας, άλλοτε συντονίζοντας, άλλοτε μιλώντας, αλλά συνεχώς αποθησαυρίζοντας εξαιρετικά ενδιαφέρουσες ειδήσεις και εμπειρίες, στο πλαίσιο της φετινής ECDM & RetailTech Expo (+ Conference, βεβαίως – στις έξι συνεδριακές ενότητες φτάσαμε πλέον).
Στη διάρκειά τους είχε την ευκαιρία να ακούσει πολλές δεκάδες ομιλητές, Έλληνες και ξένους, που μοιράστηκαν με τους εκατοντάδες συνέδρους τη γνώση και τις απόψεις τους για πλήθος θέματα, τα οποία μπορούν (χοντρικά, καθώς οι επικαλύψεις δεν είναι λίγες), να καταταχθούν σε δυο μεγάλα και γενικευμένα οικοσυστήματα, αυτά του εμπορίου και του marketing.
Εγγραφή στο Newsletter
Θα λαμβάνετε κάθε εβδομάδα τα πιο hot άρθρα στο email σας!
Πρόσφατα άρθρα
Δημοφιλή άρθρα
Categories Menu
Site Menu
Διεύθυνση εταιρείας
Ευμολπιδών 23
118 54, Αθήνα
Γενικές πληροφορίες
info@verticom.gr
(+30) 210 924 55 77