Tech & Business

Η Ευρώπη πρώτη στον κόσμο θέτει κανόνες για τη ρύθμιση του ΑΙ

Η Ευρώπη πρώτη στον κόσμο θέτει κανόνες για τη ρύθμιση του ΑΙ

Ένα ιστορικό ορόσημο διανύει η Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία εισάγει, πρώτη παγκοσμίως, κανόνες για τη ρύθμιση της τεχνητής νοημοσύνης. Τον δρόμο προς το νέο θεσμικό περιβάλλον άνοιξε η πολιτική συμφωνία, στην οποία κατέληξε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με το Συμβούλιο.

Το νομοσχέδιο, που διασφαλίζει ότι η τεχνητή νοημοσύνη στην Ευρώπη είναι ασφαλής, σέβεται τα θεμελιώδη δικαιώματα και τη δημοκρατία, ενώ οι επιχειρήσεις μπορούν να ευδοκιμήσουν και να αναπτυχθούν, εγκρίθηκε την Παρασκευή, οπότε οι διαπραγματευτές Κοινοβουλίου και Συμβουλίου κατέληξαν σε προσωρινή συμφωνία.

Ο κανονισμός στοχεύει να διασφαλίσει ότι τα θεμελιώδη δικαιώματα, η δημοκρατία, το κράτος δικαίου και η περιβαλλοντική βιωσιμότητα προστατεύονται από την τεχνητή νοημοσύνη υψηλού κινδύνου, ενισχύοντας παράλληλα την καινοτομία και καθιστώντας την Ευρώπη ηγέτη στον τομέα. Οι κανόνες θεσπίζουν υποχρεώσεις για την τεχνητή νοημοσύνη με βάση τους πιθανούς κινδύνους και το επίπεδο επιπτώσεών της.

Μεταξύ άλλων, το νέο νομοθετικό πλαίσιο προβλέπει περιορισμό της χρήσης βιομετρικών συστημάτων ταυτοποίησης από τις αρχές επιβολής του νόμου, καθώς και απαγορεύσεις για τη βαθμολογία κοινωνικής δικτύωσης και την τεχνητή νοημοσύνη, που χρησιμοποιούνται για τη χειραγώγηση ή την εκμετάλλευση τρωτών σημείων των χρηστών.

Επίσης, οι νέοι κανόνες εισάγουν το δικαίωμα των καταναλωτών να υποβάλλουν παράπονα και να λαμβάνουν ουσιαστικές εξηγήσεις, ενώ θεσπίζουν πρόστιμα που κυμαίνονται από €35 εκατ. ή 7% του παγκόσμιου τζίρου έως €7,5 εκατ. ή 1,5% του τζίρου.

Βιομετρικά συστήματα

Αναγνωρίζοντας την πιθανή απειλή για τα δικαιώματα των πολιτών και τη δημοκρατία που αποτελούν ορισμένες εφαρμογές της τεχνητής νοημοσύνης, οι συννομοθέτες συμφώνησαν να απαγορεύσουν τα βιομετρικά συστήματα κατηγοριοποίησης που χρησιμοποιούν ευαίσθητα χαρακτηριστικά (π.χ. πολιτικές, θρησκευτικές, φιλοσοφικές πεποιθήσεις, σεξουαλικός προσανατολισμός, φυλή). Επίσης, συμφώνησαν να απαγορεύσουν τη μη στοχευμένη απόξεση εικόνων προσώπων από το διαδίκτυο ή πλάνα CCTV για τη δημιουργία βάσεων δεδομένων αναγνώρισης προσώπου.

Επίσης, στις απαγορευμένες εφαρμογές περιλαμβάνεται η αναγνώριση συναισθημάτων στον χώρο εργασίας και στα εκπαιδευτικά ιδρύματα, όπως και η κοινωνική βαθμολογία με βάση την κοινωνική συμπεριφορά ή τα προσωπικά χαρακτηριστικά. Επίσης, συμφωνήθηκε η απαγόρευση συστημάτων τεχνητής νοημοσύνης, που χειραγωγούν την ανθρώπινη συμπεριφορά για να παρακάμψουν την ελεύθερη βούλησή τους.

Συστήματα ταυτοποίησης

Οι διαπραγματευτές συμφώνησαν σε μια σειρά από διασφαλίσεις και εξαιρέσεις για τη χρήση βιομετρικών συστημάτων ταυτοποίησης (RBI) σε χώρους προσβάσιμους στο κοινό για σκοπούς επιβολής του νόμου, υπό την προϋπόθεση προηγούμενης δικαστικής άδειας και για αυστηρά καθορισμένους καταλόγους εγκλημάτων. 

Η RBI “σε πραγματικό χρόνο” θα συμμορφώνεται με αυστηρούς όρους και η χρήση της θα είναι περιορισμένη σε χρόνο και τοποθεσία, για τους σκοπούς:

- Στοχευμένες έρευνες θυμάτων (απαγωγή, εμπορία ανθρώπων, σεξουαλική εκμετάλλευση),

- Πρόληψη συγκεκριμένης και παρούσας τρομοκρατικής απειλής ή τον εντοπισμό ή την ταυτοποίηση ατόμου που είναι ύποπτο ότι έχει διαπράξει ένα από τα συγκεκριμένα εγκλήματα που αναφέρονται στον κανονισμό.

Δείτε περισσότερα στο sepe.gr

Η εικόνα δημιουργήθηκε με χρήση πλατφόρμας Τεχνητής Νοημοσύνης

Image
Image

Follow Us

Image
Εγγραφή στο Newsletter

Θα λαμβάνετε κάθε εβδομάδα τα πιο hot άρθρα στο email σας!

Image

Πρόσφατα άρθρα Tech & Business

Image
Image

See also from Verticom

Image
Image
Image
Image
Image
Image

Categories Menu

Site Menu

Image

Κόμβος πληροφόρησης για θέματα και εφαρμογές που αφορούν στις ψηφιακές τεχνολογίες και το Ηλεκτρονικό Επιχειρείν.

Stay in Touch

Εγγραφείτε στο εβδομαδιαίο Newsletter για να λαμβάνετε τα πιο hot άρθρα στο email σας!

Διεύθυνση εταιρείας

Ευμολπιδών 23
118 54, Αθήνα

Γενικές πληροφορίες

info@verticom.gr
(+30) 210 924 55 77

Αρθρογραφία

Διαφήμιση

© 2023 WebWorldNews. All Rights Reserved.Design & Development by Verticom

Search