Επωνύμως…

Η σημασία των τηλεπικοινωνιακών υποδομών

Είμαστε στην εποχή που άπαντες ασχολούνται με την τεχνητή νοημοσύνη, ή για την ακρίβεια με το "ΑΙ" γιατί μάλλον είναι πιο cool να μιλάς για το «έι-άι» παρά να κάνεις λόγο για τεχνητή νοημοσύνη! Επίσης, πρέπει να μιλάς για ΑΙ σαν να το ξέρεις χρόνια και φυσικά, είναι απαραίτητο ως εταιρεία να δηλώνεις ότι έχεις διάφορα projects για AI. Ακόμη και αν δεν έχεις...

OpenAI: Η μεγάλη απόδραση

Η γνωστή ρήση ζητάει… «ο τελευταίος να κλείσει την πόρτα» και πολλοί είναι αυτοί που σκέφτονται μήπως έχει εφαρμογή και στη συγκεκριμένη περίπτωση!

Πέρα από την (αγαθή, βεβαίως) πλάκα, είναι πραγματικά απορίας άξιο πόσα ακόμα ηγετικά στελέχη από την OpenAI, την άκρως επιδραστική στην εξέλιξη και διείσδυση τη Τεχνητής Νοημοσύνης στην καθημερινότητά μας τα τελευταία δυο χρόνια εταιρία, «θα την κάνουν με ελαφρά πηδηματάκια» από τη διάσημη πλέον δημιουργό του ChatGPT.

Η Ελλάδα εξελίσσεται σε data hub

Βλέποντας κανείς τις επενδύσεις σε data centers που ανακοινώνονται διαρκώς, μπορεί να αναρωτηθεί τι συμβαίνει. Ιδίως από τη στιγμή που αφορούν επενδύσεις σε κέντρα δεδομένων μεγάλης χωρητικότητας, σε σημείο που να προκαλεί περιέργεια για το πως θα αξιοποιηθούν όλες αυτές οι υποδομές.

Η πραγματικότητα είναι πως πριν από 6 - 7 χρόνια δύσκολα θα πίστευε κανείς ότι η χώρα μας θα μπορούσε να εξελιχθεί σε έναν περιφερειακό κόμβο διακίνησης δεδομένων. Σε ένα data hub για όλη την νοτιοανατολική Ευρώπη. Αλλά αυτό ακριβώς συμβαίνει αυτή τη στιγμή!

Όταν φεύγει ο Γάλλος, χορεύουν τα 'ποντίκια'

Δεν ξέρω αν το αντιληφθήκατε, αλλά τις τελευταίες ημέρες παίζεται στις Βρυξέλλες ένα ψυχόδραμα, το οποίο είναι μεν ακόμα στην αρχή του, αλλά στο τέλος μπορεί να έχει σημαντικές μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στη σχέση των Ευρωπαίων χρηστών (και όχι μόνο) άμεσα με την ψηφιακή τεχνολογία και έμμεσα με τον ρυθμό ανάπτυξης όλης της ηπείρου.

Και πρώτα-πρώτα, ποιος είναι ο Γάλλος και ποια τα ‘ποντίκια’ του τίτλου; Φυσικά, ο πρώτος δεν είναι άλλος από τον ως πρόσφατα επίτροπο Εσωτερικής Αγοράς, Τιερί Μπρετόν, που υπέβαλε την περασμένη εβδομάδα την παραίτησή του από το πόστο του, όταν κατάλαβε ότι η πρόεδρος της Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, είχε ζητήσει την αντικατάστασή του από τον Γάλλο πρόεδρο, Εμανουέλ Μακρόν, όπερ και εγένετο, φυσικά – αντ’ αυτού, προτάθηκε ο ως πρόσφατα υπουργός Εξωτερικών, Στεφάν Σεζουρνέ.

Τί σημαίνει για το eCommerce η 'επιστροφή' των φυσικών καταστημάτων;

Όσοι νομίζουν ότι τα φυσικά καταστήματα δεν έχουν «επιστρέψει» για τα καλά μετά τον κορωνοϊό μόνο στην Ελλάδα, μάλλον θα πρέπει να το ξανασκεφτούν. Και αυτό γιατί σύμφωνα με μία πρόσφατη έρευνα της ΕΥ που έγινε σε παγκόσμιο επίπεδο, το 57% των καταναλωτών που συμμετείχαν στην έρευνα θέλουν να «δουν», να «αγγίξουν» και να «αισθανθούν» τα προϊόντα πριν τα αγοράσουν, ενώ το 68% αναζητούν συμβουλές από ειδικούς για αγορές μεγάλης αξίας, ώστε να διασφαλίσουν ότι κάνουν σωστές επιλογές.

Μετά την «εκτόξευση» του ηλεκτρονικού εμπορίου κατά την περίοδο της καραντίνας, λόγω της COVID-19, υπήρξε σε αρκετούς η αίσθηση ότι το eCommerce θα κυριαρχήσει. Όπως υπήρχαν και ακόμη περισσότεροι ασχολούμενοι με το ηλεκτρονικό εμπόριο, οι οποίοι ήταν πολύ πιο επιφυλακτικοί αναφορικά με το συγκεκριμένο ζήτημα.

Η αυξανόμενη ζήτηση για 'ανεκπαίδευτους experts'

Το 2020, το LinkedIn κατέταξε τον ρόλο του digital marketer στην κορυφή των δέκα πιο περιζήτητων επαγγελμάτων παγκοσμίως*. Η κατάταξη αυτή βασίστηκε σε μια ολοκληρωμένη ανάλυση που περιελάμβανε τον όγκο των διαθέσιμων θέσεων εργασίας, την αύξηση της ζήτησης τα προηγούμενα τέσσερα έτη, τις προσφερόμενες αποδοχές και το απαιτούμενο επίπεδο τεχνογνωσίας για κάθε ρόλο.

Η ελληνική αγορά εργασίας ακολουθεί παρόμοια πορεία. Μια συστηματική ανάλυση των διαθέσιμων θέσεων εργασίας σε εξειδικευμένες πλατφόρμες, επιβεβαιώνει την αυξανόμενη ζήτηση για επαγγελματίες ψηφιακού μάρκετινγκ. Οι δεξιότητες που αναζητούνται συχνότερα περιλαμβάνουν το performance marketing, το email marketing, την αξιοποίηση τεχνολογιών μάρκετινγκ (MarTech), την εφαρμογή αλγορίθμων τεχνητής νοημοσύνης (AI), την ανάλυση δεδομένων (data /web analytics) και άλλα.

H ισχύς (των επιχειρήσεων) εν τη ενώσει;

Η ομιλία του εκάστοτε Πρωθυπουργού στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης συνδυάζεται με την ανακοίνωση μίας σειράς από μέτρα στήριξης των πολιτών, της οικονομίας αλλά και των επιχειρήσεων. Η φετινή ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη προφανώς και δεν αποτέλεσε εξαίρεση στον κανόνα. Και στη σχετική λίστα των μέτρων υπάρχουν και ορισμένα που θεωρώ ότι δεν έχουν πάρει τη σημασία που θα έπρεπε. Ενδεχομένως και γιατί υπάρχουν άλλα που είναι πιο «πιασάρικα» όπως λέμε στη δημοσιογραφική αργκό.

Στην προκειμένη περίπτωση, αναφέρομαι στα μέτρα εκείνα που αφορούν την παροχή κινήτρων για συγχωνεύσεις ή συνενώσεις επιχειρήσεων. Δεν είναι η πρώτη φορά που προωθούνται τέτοια μέτρα και το γεγονός ότι η προσπάθεια συνεχίζεται είναι ενδεικτικό των προθέσεων που υπάρχουν.

Μια 'κατά συνθήκην' λύση για το ΑΙ

Τό ‘παμε και το γράψαμε: Η Τεχνητή Νοημοσύνη γίνεται ολοένα και περισσότερο αναπόσπαστο μέρος της ζωής μας - το ποτάμι της εξέλιξης δεν γυρίζει πίσω και πρέπει όχι μόνο να μάθουμε να ζούμε μαζί της, αλλά και να την αξιοποιήσουμε όσο και όπως μπορεί ο καθένας.

Κι όπως συμβαίνει συνήθως με όλα τα καινούρια, έχει τις καλές και τις κακές πλευρές της, μπορεί να χρησιμοποιηθεί τόσο για καλό, όσο και για κακό, για να κάνει τη ζωή μας καλύτερη, αλλά και χειρότερη (στα χέρια κακόβουλων, φυσικά, αφού κι αυτοί είναι μέρος της ζωής μας). Έτσι, είναι απολύτως δικαιολογημένη η προσπάθεια που γίνεται σε εθνικό και διεθνές επίπεδο, ώστε να προωθηθεί το πρώτο (το «καλό πρόσωπο» της Τεχνητής Νοημοσύνης) και να περιοριστεί κατά το δυνατόν ή έστω να ελεγχθεί εγκαίρως το δεύτερο, το κακό.

Το πορτοφόλι είναι πλέον άχρηστο…

Το smartphone έχει καταργήσει τη χρήση ουκ ολίγων ψηφιακών συσκευών. Μην ξεχνάμε, ότι ήταν μία εποχή που απαραίτητο αξεσουάρ στις διακοπές ήταν η φωτογραφική μηχανή. Τώρα, πολύ σπάνια θα δεις κάποιον να κουβαλά μία και αν δεις κάποιον, το πρώτο που θα σκεφτείς είναι ότι πρόκειται για έναν επαγγελματία φωτογράφο.

Στις φετινές διακοπές, κάτι άλλο που κατήργησα -ελέω smartphone- ήταν το πορτοφόλι μου! Πολύ απλά, γιατί δεν το χρειάστηκα καθόλου. Ταυτότητα και δίπλωμα οδήγησης στο κινητό, ό,τι άλλα στοιχεία χρειαζόμουν (από αυτά που γράφαμε σε χαρτάκια) σε κάποιο notepad και πάλι αποθηκευμένα στο smartphone ή / και στο cloud και, φυσικά, για τις πληρωμές μου χρησιμοποιούσα αποκλειστικά το smartphone μου.

Silicon Valley: Aπ’ την 'Κική' και τον 'Κοκό' ποιoν να διαλέξω;

Δύο και κάτι μήνες (μονάχα!) μας χωρίζουν από τις κρίσιμες σε πολλά επίπεδα αμερικανικές προεδρικές εκλογές και φαντάζομαι ότι καταλάβατε ήδη ποια είναι η «Κική» και ο «Κοκός» του τίτλου, για τους οποίους η Silicon Valley -το μεγαλύτερο επίκεντρο τεχνολογίας και καινοτομίας στον πλανήτη- δείχνει ακόμα αναποφάσιστη σ’ ό,τι αφορά ποιόν (και με ποιους όρους) θα στηρίξει την ώρα της κάλπης.

Από την Κάμαλα Χάρις και τον Ντόναλντ Τραμπ ποιόν να διαλέξω, θα ήταν ο σωστό τίτλος, αλλά δεν χωρούσαν τόσα γράμματα, οπότε επιστρατεύθηκε το παλιό δημοφιλές τραγουδάκι. Και γιατί, παρακαλώ, ενδιαφέρει μια κατ’ εξοχήν τεχνολογική στήλη ποιος θα κερδίσει στις επόμενες αμερικανικές εκλογές, σχεδόν ακούω την θεωρητικά εύλογη απορία σας…

Image
Image

Follow Us

Image
Εγγραφή στο Newsletter

Θα λαμβάνετε κάθε εβδομάδα τα πιο hot άρθρα στο email σας!

Image

Πρόσφατα άρθρα Επωνύμως…

Image
Image

See also from Verticom

Image
Image
Image
Image
Image
Image

Categories Menu

Site Menu

Image

Κόμβος πληροφόρησης για θέματα και εφαρμογές που αφορούν στις ψηφιακές τεχνολογίες και το Ηλεκτρονικό Επιχειρείν.

Stay in Touch

Εγγραφείτε στο εβδομαδιαίο Newsletter για να λαμβάνετε τα πιο hot άρθρα στο email σας!

Διεύθυνση εταιρείας

Ευμολπιδών 23
118 54, Αθήνα

Γενικές πληροφορίες

info@verticom.gr
(+30) 210 924 55 77

Αρθρογραφία

Διαφήμιση

© 2024 WebWorldNews. All Rights Reserved.Design & Development by Verticom

Search