Επωνύμως…

Γνωρίστε τη σημασία του retail tech!

Για όσους παρακολουθούν το χώρο του λιανεμπορίου, η αξιοποίηση των ψηφιακών τεχνολογιών σε αυτόν, το αποκαλούμενο και retail tech, δεν είναι κάτι κάτι καινούριο. Όμως, πλέον, το ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι αφορά τόσο το φυσικό όσο και το ψηφιακό κομμάτι των επιχειρήσεων του λιανικού εμπορίου. Και μάλιστα, εμπλέκεται πλέον σε αυτό που αποκαλείται omnichannel εμπειρία.

Μία από τις σημαντικότερες συνεισφορές του retail tech είναι η δυνατότητα παροχής εξατομικευμένης εμπειρίας στους πελάτες. Μέσω εργαλείων ανάλυσης δεδομένων (analytics) και τεχνητής νοημοσύνης (AI), οι επιχειρήσεις μπορούν να προβλέπουν τις προτιμήσεις των πελατών, να προσαρμόζουν τις προσφορές τους και να αυξάνουν την αφοσίωση των καταναλωτών.

Ο αδυσώπητος πόλεμος των chip καλά κρατεί…

Στον ψηφιακό κόσμο, στον οποίο ήδη έχουμε μπει για τα καλά αξιοποιώντας καθημερινά τις δυνατότητές του σε πλήθος τομείς, τα πάντα όλα βασίζονται στους κάθε λογής επεξεργαστές, τα chip στη γλώσσα της αγοράς, που αποτελούν το ‘μυαλό’ και την ‘καρδιά’ των ψηφιακών κυκλωμάτων.

Με αυτό σαν βάση, δεν θέλει μεγάλη σοφία για να καταλάβει ακόμα και ο πιο αδαής περί τα γεωπολιτικά ότι εκείνος ο οποίος κατασκευάζει και διαθέτει σε ικανό απόθεμα τα αναγκαία chip κι επίσης κατέχει την ανάλογη τεχνογνωσία, ώστε να τα αξιοποιεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο σε ψηφιακές διατάξεις και εφαρμογές, θα βγαίνει κερδισμένος στη σκληρή διαμάχη και τον ανταγωνισμό για την κυριαρχία (βλέπε sovereignty) σ’ αυτόν τον ταλαίπωρο κόσμο.

Το ΑΙ ‘μεταμορφώνει’ τις επιχειρήσεις, επιβεβαιώνει η Deloitte

Έχουμε γράψει και ξαναγράψει πολλές φορές σ’ αυτήν εδώ τη φιλόξενη ψηφιακή γωνιά πως η Τεχνητή Νοημοσύνη επεκτείνεται ταχύτατα, ολοένα και περισσότερο, σε κάθε κλάδο και τομέα, είτε διευκολύνοντας τις καθημερινές ανάγκες μας, είτε συνεισφέροντας λύσεις οι οποίες ανατρέπουν στο όνομα της προόδου όσα ξέραμε και κάναμε ως σήμερα.

Αυτό, λοιπόν, που εμείς πιστεύαμε άλλοτε από προσωπική εμπειρία κι άλλοτε από διαβάσματα ή ακούσματα, έρχονται πλέον να επιβεβαιώσουν οι ερευνητές της πάντα αξιόπιστης Deloitte, οι οποίοι -στο πλαίσιο της γνωστής ετήσιας έκθεσής τους με τίτλο Tech Trends- επιβεβαιώνουν το κοινό μυστικό: Η Τεχνητή Νοημοσύνη μεταμορφώνει τις σύγχρονες επιχειρήσεις! Μάλιστα, καταλήγουν και σε μια σειρά από συμπεράσματα, για να στηρίξουν αυτή τη δήλωσή τους.

Από τα ηλεκτρονικά στα… καλλυντικά

Έχουν περάσει σχεδόν 25 χρόνια από τότε που το ηλεκτρονικό εμπόριο έκανε τα πρώτα βήματα του στην Ελλάδα, όπου τα πρώτα ηλεκτρονικά καταστήματα επικεντρωνόντουσαν στον τομέα των ηλεκτρονικών ειδών. Αφού με το Internet ασχολούνταν geeks, τότε πιο πιθανό ήταν να αγοράζουν και οι ίδιοι προϊόντα που σχετίζονταν με το αγαπημένο τους χόμπι.

Γιατί τότε, το Διαδίκτυο περισσότερο ήταν χόμπι παρά εργαλείο. Ή τουλάχιστον έτσι το αντιμετώπιζαν οι περισσότεροι. Μιλάμε για τα τέλη της δεκαετίας του ’90 άλλωστε, μία εποχή όπου το να υπήρχε υπολογιστής πάνω στο γραφείο σου υποδήλωνε ότι η δουλειά σου δεν ήταν διευθυντική.

Οι προβληματισμοί για τα data centers

Με μία περιήγηση στα ενημερωτικά sites τις τελευταίες εβδομάδες θα δει κανείς ότι οι εξελίξεις στο χώρο των data centers είναι καταιγιστικές. Δηλαδή, σε σημείο που να θεωρεί κανείς ότι η Ελλάδα είναι ο «παράδεισος» των data centers. Και η πραγματικότητα είναι πως η χώρα μας αποτελεί -αυτή τη στιγμή- το ιδανικό σημείο για την ανάπτυξή τους. Ή μήπως όχι ακόμη;

Οι ανακοινώσεις που έχουν γίνει είναι ουκ ολίγες, με αποκορύφωμα αυτή της ΔΕΗ για ένα mega data center στην Πτολεμαΐδα ισχύος 300 MW! Για να πάρετε μία ιδέα, συνολικά αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη εκτιμάται ότι η ισχύς των υφιστάμενων data centers είναι στα 6-7 GW. Βέβαια, προβλέπεται μία «έκρηξη» την επόμενη διετία, για να φθάσουμε στα 30-32 GW, αλλά την ιδέα την παίρνει κανείς.

'Πυρηνοκίνητη’ η Τεχνητή Νοημοσύνη!

Μπορεί να πέρασε στα ‘ψιλά’ (αν δεν χάθηκε κάπου στον δρόμο…) της καθημερινής ενημέρωσης, η οποία τείνει να ασχολείται με χίλια-δυο πιο ‘σέξι’ θέματα (ο πρόεδρος Τραμπ και οι συν αυτώ φροντίζουν με ζήλο να μας κρατούν απασχολημένους 24/7), όμως αυτή η εξέλιξη, των τελευταίων ημερών, έχει τη σπουδαιότητά της, όχι τόσο για τη σημερινή κατάσταση, όσο για το μέλλον του ‘κοινού παρονομαστή’ και ‘καταλύτη’ πλέον της προόδου και της παγκόσμιας ανάπτυξης, που δεν είναι άλλος από την Τεχνητή Νοημοσύνη.

Τρία μεγάλα ονόματα της χώρου της τεχνολογίας, τρεις διάσημες BigTech όπως τις αποκαλούμε, οι Amazon, Google και Meta, ένωσαν τις δυνάμεις τους με πολλές άλλες γνωστές μεν πλην ενεργοβόρες βιομηχανίες, με στόχο τον τριπλασιασμό της παραγωγής πυρηνικής ενέργειας ως το 2030.

Το 5G SA έρχεται για να αλλάξει -επιτέλους- τα δεδομένα

Οι τεχνολογικές εξελίξεις δημιουργούν διαρκώς πολλές προσδοκίες. Ιδίως εκείνες που χρησιμοποιούμε σε καθημερινή βάση, όπως είναι η κινητή τηλεφωνία.

Κάθε νέα γενιά κινητής τηλεφωνίας δημιουργεί μεγάλες προσδοκίες αναφορικά με το τι μπορεί να φέρει και πως θα βελτιώσει την καθημερινότητα των πολιτών και των επιχειρήσεων. Και ο ερχομός καμίας γενιάς δεν δημιούργησε μεγαλύτερες προσδοκίες από εκείνον της 5ης ή αλλιώς γνωστής ως 5G!

Προσοχή! Και οι κακόβουλοι αξιοποιούν το ΑΙ…

Εμείς τα λέγαμε από καιρό… Να τώρα που έρχονται να τα πουν κι άλλα, ακόμα πιο αρμόδια χείλη, εκείνα των εκπροσώπων της Europol, του συντονιστικού οργάνου των αστυνομιών απανταχού της Ευρώπης, τα οποία υπερθεματίζουν όσον αφορά στη χρήση της Τεχνητής Νοημοσύνης από κακόβουλους.

Βλέπετε, η επανάσταση που έφερε η ‘εισβολή’ της στην καθημερινότητά μας, τα τελευταία δυόμιση χρόνια, έχει -εκτός από την καλή- και την κακή πλευρά της. Δίπλα στους νέους ορίζοντες που διανοίγονται στην υγεία, τη βιομηχανία, τον πολιτισμό, την άμυνα και τόσους άλλους τομείς προς όφελος του κοινωνικού συνόλου, νέοι ορίζοντες (αυτή τη φορά, με κακό σκοπό) διανοίγονται επίσης για τις απάτες, την κλοπή δεδομένων και το ‘ξέπλυμα μαύρου χρήματος’, τομείς που φαίνεται να ξεχωρίζει η Europol ως δημοφιλέστερους μεταξύ των κυβερνο-εγκληματιών, άρα και πιο επικίνδυνους για όλους μας.

Η Gen Z που δείχνει τον δρόμο

Αν θέλει κανείς να δει προς τα που κινείται -και- η ελληνική αγορά των πληρωμών, δεν έχει παρά να διαβάσει την πανελλαδική έρευνα που πραγματοποίησε η Visa σε συνεργασία με το Ινστιτούτο της ΕΣΕΕ για τις προτιμήσεις της Gen Z στην Ελλάδα.

Τα αποτελέσματα της έρευνας δείχουν ότι οι νέοι ηλικίας 17-30 ετών, όχι μόνο ακολουθούν τις τάσεις, αλλά συχνά δημιουργούν νέα δεδομένα, δίνοντας το στίγμα για το μέλλον των αγορών και των πληρωμών.

Καλές οι Πράξεις, αλλά καλύτερες οι δράσεις

Ένα από τα μεγάλα θέματα που συζητιέται συχνά στο οικοσύστημα της ψηφιακής τεχνολογίας στην Ευρώπη, αφού δεν λείπουν τα case studies, είναι η χρονική ασυνέχεια μεταξύ της αρχικής αντίδρασης σε μια διαπιστωμένη μικρή ή μεγάλη ανάγκη, της αντιμετώπισης του προβλήματος από τις Βρυξέλλες με τη δημιουργία κάποιου ρυθμιστικού πλαισίου ή Πράξης, και της ημερομηνίας έναρξης της (σωστής) εφαρμογής του από τις χώρες-μέλη της ΕΕ.

Όλο αυτό το ‘προπαρασκευαστικό στάδιο’ μπορεί να διαρκέσει κάμποσα χρόνια, με αποτέλεσμα -λόγω των ταχύτατων εξελίξεων- είτε οι προβλέψεις του να έχουν ξεπεραστεί στην πράξη, είτε η αγορά να έχει ήδη φτιάξει τους δικούς της, εδραιωμένους κανόνες λειτουργίας, που είναι πολύ δύσκολο πλέον να ανατραπούν στην πράξη.

Image
Image

Follow Us

Image
Image
Image
Image
Εγγραφή στο Newsletter
Εγγραφή στο Newsletter

Θα λαμβάνετε κάθε εβδομάδα τα πιο hot άρθρα στο email σας!

Image
Image

Πρόσφατα άρθρα Επωνύμως…

Image

See also from Verticom

News Portals

Categories Menu

Site Menu

Image

Κόμβος πληροφόρησης για θέματα και εφαρμογές που αφορούν στις ψηφιακές τεχνολογίες και το Ηλεκτρονικό Επιχειρείν.

Stay in Touch

Εγγραφείτε

Διεύθυνση εταιρείας

Ευμολπιδών 23
118 54, Αθήνα

Γενικές πληροφορίες

info@verticom.gr
(+30) 210 924 55 77

Αρθρογραφία

Διαφήμιση

© 2025 WebWorldNews. All Rights Reserved.Design & Development by Verticom

Search