Η γνωστή ρήση ζητάει… «ο τελευταίος να κλείσει την πόρτα» και πολλοί είναι αυτοί που σκέφτονται μήπως έχει εφαρμογή και στη συγκεκριμένη περίπτωση!
Πέρα από την (αγαθή, βεβαίως) πλάκα, είναι πραγματικά απορίας άξιο πόσα ακόμα ηγετικά στελέχη από την OpenAI, την άκρως επιδραστική στην εξέλιξη και διείσδυση τη Τεχνητής Νοημοσύνης στην καθημερινότητά μας τα τελευταία δυο χρόνια εταιρία, «θα την κάνουν με ελαφρά πηδηματάκια» από τη διάσημη πλέον δημιουργό του ChatGPT.
Μετά τον συνιδρυτή και επικεφαλής επιστήμονα, Ίλια Σουτσκέβερ, που αποχώρησε τον Μάιο για να στήσει τη δική του AI startup, τον επίσης συνιδρυτή και κορυφαίο στέλεχος Γκρεγκ Μπρόκμαν, που βρίσκεται σε άδεια αορίστου χρόνου, τον έτερο συνιδρυτή και κύριο ερευνητή, Τζον Σούλμαν και τον επικεφαλής του τομέα προϊόντων, Πίτερ Ντενγκ, οι οποίοι εγκατέλειψαν κι αυτοί το «σκάφος» τους τελευταίους μήνες, ήρθε την περασμένη εβδομάδα η σειρά της ιδιαίτερα προβεβλημένης (ανέλαβε, μάλιστα, και το ‘τιμόνι’ της εταιρίας τις λίγες ημέρες μεταξύ της απόλυσης και της επαναπρόσληψης του Σαμ Ολτμαν) CTO, Μίρα Μουράτι, να πει το δικό της ‘αντίο’.
Τι τρέχει, λοιπόν, και για ποιόν λόγο η μια αποχώρηση διαδέχεται την άλλη, δίνοντας διαστάσεις ‘μεγάλης απόδρασης’ των σημαντικών στελεχών της OpenAI; Προφανώς, όλοι αυτοί, που εκ της θέσης τους έπαιξαν κομβικό ρόλο στην εξέλιξη του ChatGPT, δεν φεύγουν «για να κάνουν κάτι δικό τους» (αυτή είναι η συνήθης δικαιολογία στις περισσότερες αποχωρήσεις), έστω κι αν αυτό συνέβη μια φορά.
Οι ειδήμονες της αγοράς θεωρούν πως κάτι πιο σημαντικό είναι αυτό που τους οδηγεί στην έξοδο, ενδεχομένως όχι το ίδιο για όλους – αφορμές, βεβαίως, υπάρχουν, καθώς η μη-κερδοσκοπικού-χαρακτήρα startup, που ίδρυσαν πριν από λίγα χρόνια, έχει εξελιχθεί πλέον σε μια πολύ μεγάλη εταιρία, αξίας άνω των 150 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ετοιμάζεται να βγάλει τον μανδύα της non-for-profit και να φορέσει εκείνον της for-profit, ενώ, επιπλέον, σκοπεύει να δώσει ένα γερό μέρισμα στον Όλτμαν, κάνοντάς τον ακόμα πλουσιότερο (ΣΣ. είναι ήδη πολυεκατομμυριούχος, ως επενδυτής σε αρκετές καλοδιαλεγμένες startup)…
Ένα από τα κάμποσα σενάρια που διακινούνται στην αγορά (γιατί, κανείς δεν ξέρει στ’ αλήθεια τους λόγους), είναι πως κάποιοι από αυτούς διαφωνούν με τη στροφή που παίρνει η εταιρία, με τους επενδυτές (όπως οι Microsoft, Apple και Nvidia) να εκτοπίζουν από τον έλεγχο της OpenAI τους ιδεαλιστές (με στόχο, το καλό του κοινωνικού συνόλου κι όχι τα χρήματα) και το μη-κερδοσκοπικό σκέλος (στη νέα δομή, θα περιοριστεί σε μια μικρή μειοψηφία) σταδιακά να υποβαθμίζεται, με ό,τι σημαίνει αυτό για τις μελλοντικές στρατηγικές της, αλλά και τις επιπτώσεις όσον αφορά σε αντιμετώπιση κινδύνων και λογοδοσία.
Πηγές κοντά στη Μουράτι, πάντως, λένε -κατά το Reuters- ότι δεν είναι αυτό ο λόγος της αποχώρησής της. Επισήμως, σε μήνυμά της η ίδια δήλωσε ότι χρειάζεται «χρόνο και χώρο για τις δικές της εξερευνήσεις»…
Ένα άλλο σενάριο θέλει κάποια στελέχη να αποχωρούν ως αντίδραση στη χαλάρωση των ελέγχων, στα νέα προϊόντα της εταιρίας. Τον Ιούλιο, η Washington Post είχε δημοσιοποιήσει διαμαρτυρία εκ μέρους στελεχών της OpenAI προς την αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, σύμφωνα με την οποία η εταιρία τους απαγόρευσε να ειδοποιήσουν τις ρυθμιστικές αρχές σχετικά με επικίνδυνες πρακτικές της. Ειδήμονες της αγοράς αποδίδουν την ενόχληση υψηλόβαθμων στελεχών σε τέτοιες ανορθόδοξες καταστάσεις, που προκαλούνται από την αναμενόμενη ‘πρεμούρα’ να επιταχυνθούν οι εξελίξεις, εν όψει των επικείμενων μεγάλων αλλαγών στην εταιρία.
Μια άλλη πιθανή ενόχληση ίσως προέρχεται από το γεγονός ότι η σημαντική και, δυστυχώς, ιδιαίτερα δαπανηρή έρευνα στον δρόμο για τη Γενική Τεχνητή Νοημοσύνη (AGI) χάνει τον έντονο ρυθμό της, επειδή το βάρος ρίχνεται σε πιο εμπορικές και προσαρμοσμένες στις ανάγκες των χρηστών / καταναλωτών εφαρμογές, σαν το πρόσφατο ο1, τη διάδοχο κατάσταση του ChatGPT4. «Όλα παίζουν, βάλτε τώρα που γυρίζει…», όπως θα έλεγε κι ένας υποθετικός κρουπιέρης, στο «καζίνο» της τεχνολογίας, όπου η εύνοια της τύχης σε μια «ζαριά» μπορεί να αλλάξει τα πάντα, φέρνοντας επιτυχίες και χρήμα.
ΥΓ. Μιας και αναφερθήκαμε στο χρήμα, μήπως τα στελέχη που αποχώρησαν δεν τα βρήκαν στα μερίδια και τα μερίσματα που θα διανεμηθούν, με τον Όλτμαν να παίρνει, τελικά, τη ‘μερίδα του λέοντος’; Είναι κι αυτό μια πιθανότητα.