
Αν είστε από αυτούς που συνεχίζουν να χρησιμοποιούν τη Google για τις αναζητήσεις τους -και ουχί το ChatGPT, το Copilot ή το Perplexity- τότε θα έχετε προσέξει μία πολύ ενδιαφέρουσα αλλαγή: το AI mode, που ουσιαστικά φέρνει στα αποτελέσματα αναζήτησης μία γεύση από την εποχή των AI chatbots.
Ουσιαστικά, με το ΑΙ Mode έχουμε έναν συνδυασμό των δύο «κόσμων» και αυτό έχει πολλαπλές επιπτώσεις. Και ήταν πολύ ενδιαφέρουσα μία ανάλυση που διάβασα από την ομάδα της Search Magic που αξίζει να αναζητήσετε στο site της εταιρείας.
Όπως επισημαίνει η ομάδα της Search Magic, «η νέα πραγματικότητα στην αναζήτηση δεν επιτρέπει πια την παθητική προσέγγιση στο SEO. Ο κόσμος της αναζήτησης έχει αλλάξει δραστικά αφού πλέον υπάρχουν τα 1-1 search results, κάτι που συνεπάγεται πως τα αποτελέσματα είναι μοναδικά για κάθε χρήστη. Τα αποτελέσματα δηλαδή είναι υπερ-εξατομικευμένα καθώς δεν εξαρτώνται μόνο από την τοποθεσία, αλλά και από πλήθος άλλων παραγόντων όπως είναι το ιστορικό αναζητήσεων, η συμπεριφορά αγορών, οι προτιμήσεις και αποστροφές αλλά και τα δεδομένα από το calendar, Gmail, Google Health κ.α.».
Και προσθέτει ότι «αυτό σημαίνει ότι για να πετύχει μια στρατηγική SEO, τα brands θα πρέπει πλέον να προχωρούν σε πολύ καλή και εκτενή ανάλυση του κοινού που στοχεύουν. Η αναζήτηση γίνεται πλέον συναισθηματική και όχι ορθολογική. Ταυτόχρονα, οι νέες μάρκες θα δυσκολευτούν πολύ να έχουν awareness. Τα επόμενα χρόνια η προσέγγιση νέου κοινού θα αποτελεί στρατηγική προτεραιότητα, καθώς το AI bubble προωθεί brands που ήδη γνωρίζει το κοινό (φαινόμενο echo chamber). Επιπλέον, μεγάλη βαρύτητα θα αποκτήσουν οι μηχανές αναζήτησης εκτός Google, δηλαδή το TikTok search, το YouTube search, το Pinterest κ.α.».
Σε μία πρώτη ανάγνωση θα έλεγε κανείς ότι αυτή η εξέλιξη οδηγεί στον «θάνατο» του SEO. Η Search Magic υποστηρίζει ότι απλά θα χρειαστεί να υπάρξουν πολλές αλλαγές όσον αφορά στο SEO. Και αυτό το τελευταίο είναι το μόνο σίγουρο. Πολύ απλά γιατί σταδιακά αυτό που θα μετρά είναι το καλύτερο περιεχόμενο.
Μπορεί να μιλάμε για fake news και πως το ΑΙ βοηθά στην εξάπλωση τους αλλά η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να λειτουργήσει προς την αντίθετη κατεύθυνση. Δηλαδή, να γίνει το κλειδί προκειμένου να φθάνουμε στα πραγματικά γεγονότα. Και σταδιακά αυτό να έχει ως αποτέλεσμα όταν αναζητάς κάτι, η πρώτη απάντηση να είναι και η σωστή. Ή να απαντά στο ερώτημα σου.
Οπότε, αν θες να προωθήσεις ένα προϊόν ή μία υπηρεσία, θα πρέπει απλά να προβάλλεις την πραγματικότητα. Άρα, σημαίνει και μία διαφορετική μάρκετινγκ προσέγγιση. Πόσο εύκολο είναι αυτό; Καθόλου. Αλλά τα τμήματα μάρκετινγκ θα πρέπει να προετοιμαστούν άμεσα. Γιατί διαφορετικά θα εμφανιστεί κάποιος άλλος και θα τους πάρει τη «δουλειά», κατά το κοινώς λεγόμενον.