Tech & Business

Τεράστια απάτη με δίκτυο 76.000 ψεύτικων e-shop και τζίρο τριετίας €50 εκ.

Τεράστια απάτη με δίκτυο 76.000 ψεύτικων e-shop και τζίρο τριετίας €50 εκ.

Περισσότερα από 800.000 άτομα στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ φαίνεται να έχουν εξαπατηθεί, με τα στοιχεία των πιστωτικών καρτών τους και άλλα ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα να έχουν υποκλαπεί από ένα τεράστιο δίκτυο ψεύτικων e-shop, που φαίνεται να τα διαχειρίζονται απατεώνες από την Κίνα.

 

Διεθνής έρευνα από τους Guardian, Die Zeit και Le Monde, αποκαλύπτει τους μηχανισμούς αυτού του δικτύου, που το Chartered Trading Standards Institute του Ηνωμένου Βασιλείου περιέγραψε ως μία από τις μεγαλύτερες απάτες του είδους του, με 76.000 πλαστούς ιστότοπους.

Λειτουργώντας σε βιομηχανική κλίμακα, οι προγραμματιστές έχουν δημιουργήσει δεκάδες χιλιάδες πλαστά διαδικτυακά καταστήματα που προσφέρουν προϊόντα με έκπτωση από -υποτίθεται- τις Dior, Nike, Lacoste, Hugo Boss, Versace και Prada, καθώς και πολλές άλλες μάρκες υψηλής ποιότητας.

Δημοσιευμένοι σε πολλές γλώσσες από τα αγγλικά έως τα γερμανικά, τα γαλλικά, τα ισπανικά, τα σουηδικά και τα ιταλικά, οι ιστότοποι δεν έχουν καμία σχέση με τα brands, που ισχυρίζονται ότι πωλούν και στις περισσότερες περιπτώσεις οι καταναλωτές που μίλησαν για την εμπειρία τους, είπαν ότι δεν έλαβαν ποτέ τα προϊόντα που παρήγγειλαν.

Τα πρώτα πλαστά καταστήματα στο δίκτυο φαίνεται να δημιουργήθηκαν το 2015. Πάνω από 1 εκατομμύριο «παραγγελίες» έχουν υποβληθεί σε επεξεργασία μόνο τα τελευταία τρία χρόνια, σύμφωνα με την ανάλυση των δεδομένων.Δεν διεκπεραιώθηκαν όλες οι πληρωμές με επιτυχία, αλλά η ανάλυση δείχνει ότι το εγκληματικό δίκτυο μπορεί να απέσπασε έως και 50 εκατομμύρια ευρώ κατά τη διάρκεια της περιόδου.

Πολλά καταστήματα έχουν εγκαταλειφθεί, αλλά το ένα τρίτο από αυτά –πάνω από 22.500– είναι ακόμα σε λειτουργία.

Μέχρι στιγμής, υπολογίζεται ότι 800.000 άτομα έχουν πέσει θύματα, σχεδόν όλα στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ, με 476.000 από αυτά να έχουν δώσει στοιχεία χρεωστικής και πιστωτικής κάρτας, συμπεριλαμβανομένου του τριψήφιου αριθμού ασφαλείας τους.

Δείτε περισσότερα στο naftemporiki.gr

Εικόνα: NASA, Unsplash

Image
Image

Follow Us

Image
Εγγραφή στο Newsletter

Θα λαμβάνετε κάθε εβδομάδα τα πιο hot άρθρα στο email σας!

Image

Πρόσφατα άρθρα Tech & Business

Image
Image

See also from Verticom

Image
Image
Image
Image
Image
Image

Categories Menu

Site Menu

Image

Κόμβος πληροφόρησης για θέματα και εφαρμογές που αφορούν στις ψηφιακές τεχνολογίες και το Ηλεκτρονικό Επιχειρείν.

Stay in Touch

Εγγραφείτε στο εβδομαδιαίο Newsletter για να λαμβάνετε τα πιο hot άρθρα στο email σας!

Διεύθυνση εταιρείας

Ευμολπιδών 23
118 54, Αθήνα

Γενικές πληροφορίες

info@verticom.gr
(+30) 210 924 55 77

Αρθρογραφία

Διαφήμιση

© 2023 WebWorldNews. All Rights Reserved.Design & Development by Verticom

Search