
Οι καταναλωτές είναι πλέον πιο πιθανό να αγοράζουν ή να πωλούν μεταχειρισμένα προϊόντα, όπως υποδηλώνει μια νέα μελέτη που αφορά στην αγορά τής Βρετανίας. Η στροφή προς τα μεταχειρισμένα οφείλεται και στην υποστήριξη που παρέχουν οι ολοένα και περισσότερες online πλατφόρμες για πωλήσεις μεταχειρισμένων προϊόντων.
Η σχετική έρευνα του Βρετανικού Συνδέσμου Λιανικού Εμπορίου, που διεξάγεται για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, διαπίστωσε ότι οι καταναλωτές είναι πιο πιθανό να αγοράζουν ή να πωλούν μεταχειρισμένα ρούχα, με το 43% των ερωτηθέντων να το κάνει - αν και το ποσοστό αυτό ήταν μειωμένο σε σχέση με το 45% που ήταν πέρυσι.
Βιβλία, CD και DVD ήταν μεταξύ των πιο δημοφιλών κατηγοριών αντικειμένων που οι καταναλωτές πωλούσαν ή αγόραζαν μεταχειρισμένα (+2 ποσοστιαίες μονάδες στο 37%), ενώ το 29% (-3 ποσοστιαίες μονάδες) είχε αγοράσει ή πουλήσει μεταχειρισμένα υποδήματα.
Η ταχύτερη ανάπτυξη παρατηρήθηκε στα έπιπλα (+6 ποσοστιαίες μονάδες στο 21%), ακολουθούμενα από τα ηλεκτρονικά (+5 ποσοστιαίες μονάδες στο 21%). Οι συμπεριφορές των καταναλωτών διέφεραν ανάλογα με την ηλικία, με τους Gen Z ερωτηθέντες (18-27 ετών) να είναι οι πιο πιθανό να αγοράζουν ή να πωλούν μεταχειρισμένα αντικείμενα σε όλες τις κατηγορίες, εκτός από τα παιδικά ρούχα.
Υπήρξε μια εμφανής αύξηση στο ποσοστό των Gen Z ερωτηθέντων που αγόραζαν μεταχειρισμένα smartphones και laptops. Ωστόσο, οι Baby Boomers, ηλικίας 60+ ετών, ανέφεραν αύξηση του ρυθμού με τον οποίο αγόραζαν και πωλούσαν μεταχειρισμένα έπιπλα.
Η Sophie De Salis, σύμβουλος πολιτικής για τη βιωσιμότητα στο British Retail Consortium, δηλώνει: «Είναι υπέροχο να βλέπουμε τόσους πολλούς ανθρώπους, σε όλες τις γενιές, να αγκαλιάζουν την κυκλική οικονομία. Το μεταχειρισμένο δεν θεωρείται πλέον ως δεύτερη επιλογή. Έχει γίνει πρώτη επιλογή για βιωσιμότητα, προσιτότητα και μοναδικότητα. Με πολλούς λιανοπωλητές να προσφέρουν πλέον τις δικές τους συλλογές 'pre-loved', και τόσες πολλές εξαιρετικές πλατφόρμες μεταπώλησης, διαδικτυακές αγορές και φιλανθρωπικά καταστήματα – οι πελάτες έχουν πληθώρα επιλογών.»
Η εικόνα δημιουργήθηκε με υπηρεσία τεχνητής νοημοσύνης.