Επωνύμως…

Το γεωγραφικό πλεονέκτημα της Ελλάδας και στο eCommerce

Το γεωγραφικό πλεονέκτημα της Ελλάδας και στο eCommerce

Μερικές φορές, είναι ορισμένες ειδήσεις που σου κάνουν εντύπωση. Όπως ήταν, για παράδειγμα, η ανακοίνωση της ΑΒ Βασιλόπουλος ότι στη Θεσσαλονίκη δημιούργησε ένα «εξαγωγικό hub».

Όπερ σημαίνει ότι η εταιρεία αξιοποιεί τις αποθήκες της στη Θεσσαλονίκη ως κομβικό εμπορικό σημείο για την νοτιοανατολική Ευρώπη, εξάγοντας ελληνικά φρούτα, λαχανικά και άλλα προϊόντα προς την Τσεχία, τη Ρουμανία και τη Σερβία.

Θα αναρωτηθεί κανείς τι σχέση έχει αυτό με τα θέματα που ασχολούμαστε στο Web World News. Κατά την προσωπική μου άποψη έχει! Πολύ απλά, γιατί αποτελεί μία ακόμη ένδειξη ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο ως ένας βασικός κόμβος logistics στην ευρύτερη περιοχή. Και από τη στιγμή που το ηλεκτρονικό εμπόριο είναι… εμπόριο, τότε θεωρώ ότι η χώρα μας θα μπορούσε να λειτουργήσει ως διαμετακομιστικός κόμβος για πολλές από τις μεγάλες πλατφόρμες eCommerce. Εφόσον παίξουμε καλά τα χαρτιά μας...

Η γεωγραφική θέση της Ελλάδας είναι μεγάλο ατού. Η χώρα μας είναι μεν στην άκρη της Ευρώπης, αλλά ταυτόχρονα είναι και η πρώτη που συναντά κανείς όταν κινείται από τη Μέση Ανατολή προς τη Γηραιά Ήπειρο - ή, η τελευταία από την Ευρώπη προς τη Μέση Ανατολή. Έχει πολιτική σταθερότητα, είναι μέλος της ΕΕ και της ευρωζώνης και έχει και μεγάλα λιμάνια, όπως είναι αυτά του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης.

Η επιλογή του Πειραιά από τους Κινέζους της Cosco δεν ήταν διόλου τυχαία. Απλά, τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε όσον αφορά στο κομμάτι των σιδηροδρομικών υποδομών δεν έχουν επιτρέψει την πλήρη αξιοποίηση της συγκεκριμένης επένδυσης από τον κινεζικό κολοσσό. Συν, ότι τα μεγάλα logistics centers στο Θριάσιο Πεδίο τώρα έχουν αρχίσει να μπαίνουν στις… ράγες.

Η Ελλάδα θα μπορούσε να είναι το logistics hub για μεγάλα marketplaces όσον αφορά τόσο στη νοτιοανατολική Ευρώπη όσο και για την ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου, αλλά ακόμη και για τη Μέση Ανατολή. Ή να είναι βασική πύλη για την Ευρώπη. Δεν θα ήταν διόλου περίεργο αν η Alibaba έφτιαχνε εδώ το βασικό hub της για την ευρωπαϊκή αγορά. Δεδομένης κιόλας της παρουσίας της Cosco, θα είχε απόλυτη λογική.

Όπως θα μπορούσε και η Amazon να προχωρήσει σε μία αντίστοιχη κίνηση. Έχει αναφερθεί -κατά καιρούς- ότι η Amazon θέλει να επενδύσει στην Ελλάδα. Και εννοούμε την Amazon ως marketplace και όχι την Amazon Web Services (AWS) που ασχολείται με τις υποδομές cloud και έχει ήδη κάνει τις σχετικές κινήσεις.

Οι περισσότεροι θεωρούν ότι η Amazon σχεδιάζει να επενδύσει στη δημιουργία του Amazon.gr. Όμως, έχουν αναρωτηθεί αν έχει νόημα για την Amazon να κάνει κάτι τέτοιο; Με δεδομένο ότι οι περισσότεροι Έλληνες online καταναλωτές μιλάνε καλά αγγλικά, υπάρχει λόγος να επενδύσει σε ελληνική έκδοση; Δεν είναι άλλωστε και τόσο μεγάλη η ελληνική αγορά.

Όμως, θα είχε νόημα να επενδύσει σε ένα logistics hub στη χώρα μας. Είτε στο Θριάσιο Πεδίο, είτε κάπου στη βόρεια Ελλάδα. Κατά προτίμηση, σε μία περιοχή που υπάρχει κοντά, τόσο λιμάνι, όσο και αεροδρόμιο που να μπορεί να δέχεται cargo πτήσεις. Και επιπλέον υπάρχει πρόσβαση σε οδικούς άξονες που διασυνδέονται με διεθνείς οδικές αρτηρίες.

Μία τέτοια περίπτωση είναι σαφώς αυτή του Θριασίου Πεδίου, ειδικά από τη στιγμή που υπάρχουν πλάνα για αναβάθμιση του αεροδρομίου της Ελευσίνας. Όπως είναι και αυτή τής Θεσσαλονίκης. Αλλά θα μπορούσε να είναι και η Θράκη, που έχει το συνεχώς αναβαθμιζόμενο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, έχει κοντά ένα αεροδρόμιο με μεγάλο διάδρομο όπως είναι αυτό της Καβάλας και υπάρχει, φυσικά και η Εγνατία Οδός. Συν το γεγονός ότι είναι κοντά στην Τουρκία και τις χώρες των Βαλκανίων, μία αγορά που αναπτύσσεται με εξαιρετικά γρήγορους ρυθμούς. Μία σκέψη καταθέτω, αλλά νομίζω ότι έχει αρκετά μεγάλη λογική.

Image
Image

Follow Us

Image
Εγγραφή στο Newsletter

Θα λαμβάνετε κάθε εβδομάδα τα πιο hot άρθρα στο email σας!

Image

Πρόσφατα άρθρα Επωνύμως…

Image
Image

See also from Verticom

Image
Image
Image
Image
Image
Image

Categories Menu

Site Menu

Image

Κόμβος πληροφόρησης για θέματα και εφαρμογές που αφορούν στις ψηφιακές τεχνολογίες και το Ηλεκτρονικό Επιχειρείν.

Stay in Touch

Εγγραφείτε στο εβδομαδιαίο Newsletter για να λαμβάνετε τα πιο hot άρθρα στο email σας!

Διεύθυνση εταιρείας

Ευμολπιδών 23
118 54, Αθήνα

Γενικές πληροφορίες

info@verticom.gr
(+30) 210 924 55 77

Αρθρογραφία

Διαφήμιση

© 2023 WebWorldNews. All Rights Reserved.Design & Development by Verticom

Search